Jak teraz będzie wyglądała Legia? Nowe stanowiska, pierwsze rezygnacje
Weszło

Jak teraz będzie wyglądała Legia? Nowe stanowiska, pierwsze rezygnacje

Zwrotów akcji było więcej niż w „Grze o Tron”. Raz jeden, raz drugi klan szedł po zwycięstwo. I jak w słynnym serialu – raz jedni ścinali głowy, a raz to im ścinano. Ostatecznie to Dariusz Mioduski będzie przez jakiś czas jedynym właścicielem Legii Warszawa.

Duet Bogusław Leśnodorski & Maciej Wandzel złożył Mioduskiemu ofertę kupna 60 procent udziałów za 50 milionów złotych. Mioduski nie zdecydował się na przyjęcie tej oferty i poinformował, że aktualnie nie jest skłonny do sprzedaży swojej części. W związku z tym ustalono: nie sprzedajesz, to kupuj.

No i kupił.

38 milionów złotych powędruje na konta dwóch biznesmenów, co oznacza, że Legia okazała się dla nich doskonałą inwestycją. Każdy z nich za 20 procent udziałów Legii zapłacił 1,6 miliona złotych, by teraz dostać po 19 milionów. Oznacza to ponad 1000-procentowy zysk w nieco ponad cztery lata. Mioduski przejmuje całość i można się domyślać, że nie jest to stan permanentny, tylko pierwszy etap nowych porządków. Udziałami chętnie podzieli się z kimś odpowiednio majętnym, co pozwoli mu odzyskać zainwestowane teraz środki, a jednocześnie utrzymać władzę – już na innych niż dotychczasowe zasadach, gdy w zasadzie niewiele miał do powiedzenia.

Do zarządu powinien trafić Jarosław Jankowski, który do tej pory był w radzie nadzorczej sekcji koszykówki. Do końca otwartą kwestią było to, czy Leśnodorski z klubu odejdzie, czy po prostu zamieni się z Mioduskim miejscami – ten pierwszy zostanie prezesem rady nadzorczej, a ten drugi prezesem klubu. Taki układ bardzo pasował Mioduskiemu, ponieważ osoba Leśnodorskiego gwarantowałaby swego rodzaju stabilizację i większe możliwości w kontaktach z kibicami. Generalnie Mioduski od początku grał na rozbicie duetu Leśnodorski & Wandzel, ale tu akurat nie było większych szans na powodzenie. Gdyby bowiem Leśnodorski chciał Wandzla zostawić, do całej sytuacji w zasadzie by nie doszło i Leśnodorski w ogóle udziałów by nie sprzedawał.

Leśnodorski długo się namyślał i ostatecznie zdecydował, że po zbyciu udziałów w klubie zostanie – jako przewodniczący rady nadzorczej, co z kolei oznacza, że Mioduski powinien zostać prezesem. Głównie dlatego zostanie też póki co Michał Żewłakow, ale „póki co” to mogą być dość istotne słówka – kluczowe jest tu funkcjonowanie klubu w trakcie sezonu, żadnej ze stron nie zależy na rozregulowaniu całej Legii od środka. Inne osoby mocno związane z poprzednim prezesem zdecydowały się złożyć wymówienie. Zrobił to między innymi Dominik Ebebenge, który w klubie był takim „wolnym elektronem”, człowiekiem od załatwiania wszystkich możliwych spraw i przez którego przechodził ogrom roboty. Rezygnacje złożyli także Jacek Mazurek (dyrektor sportowy / akademia), Jarosław Wójcik (akademia), Radosław Boczek (akademia), Seweryn Dmowski (PR), Marcin Ungier (departament prawny), Maciej Dobrowolski (muzeum) oraz Grzegorz Szamotulski, który zapowiedział swoją rezygnację w razie takiego obrotu spraw już kilka tygodni temu w programie „Stan Futbolu”. Już wcześniej odszedł Jakub Szumielewicz, wiceprezes odpowiedzialny za wszystkie „niepiłkarskie” przychody klubu (marketing, sklep, dzień meczowy itd.). On oraz Ebebenge to prawdopodobnie osoby najtrudniejsze do zastąpienia.

Niewykluczone, że to nie koniec dymisji, zwłaszcza, że głowy podnieśli ci, którzy zatrudnieni zostali z namaszczenia Mioduskiego, którzy do tej pory byli w defensywie. Na pewno w wielu „komórkach” klubu zaczną się na tym tle pewne kwasy. To Legię różni od wielu klubów ekstraklasy, że pracuje w niej naprawdę armia ludzi.

Przed Mioduskim wielkie wyzwanie – do tej pory, mimo sygnałów jakie puszczał podczas „kampanii wyborczej”, był raczej biernym obserwatorem tego, jak działa klub, a nie sprawcą. Teraz nie tyle przesiada się z tylnego siedzenia za kierownicę, ile po prostu wsiada po raz pierwszy do auta. Na pewno będzie musiał się niejako nauczyć piłki – tak jak uczył się jej przez lata Leśnodorski. Za naukę uważamy np. to, komu w tym środowisku warto ufać, a komu nie, z kim przyjemnie się robi interesy, a kogo należy się wystrzegać. Wszyscy ci ludzie negatywnie zweryfikowani przez poprzednią władzę dostaną teraz wiatru w żagle i będą chcieli odbudować swoje wpływy przy Łazienkowskiej.

W akademii osobą numer jeden powinien być Radosław Mozyrko, który do klubu trafił we wrześniu, jako koordynator ds. akademii. Można zgadywać, że czasami szeptać do ucha Mioduskiemu będzie Cezary Kucharski – zgadujemy na tej podstawie, że kilka dni temu przeprowadził… wykład dla trenerów akademii. Tłumaczył, jak zarządzać karierą młodego zawodnika. Wydaje się, że w poprzednim wariancie personalnym podobne spotkanie raczej by się nie odbyło.

Przed Legią ciekawe czasy, przed ligowymi konkurentami jeszcze ciekawsze. Na finiszu rozgrywek będą mieli przeciwko sobie rozregulowanego przeciwnika.

KOMENTARZE (128)

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Oliwier Gutowski

Coś wiadomo czy Krzysztof Stanowski czyli osoba ds. kontaktów z Weszlo, pozostał na stanowisku?

Jak Co Szabat: Moshe Ohayon - Prywatnie Kolega Herberta Dicka
Legia Warszawa

Pan Krzysztof nie jest już kibicem Legii.

JUŻ.

JUŻ, kurwa :DDDDDD

Za 10 lat podobnie wyrośnie z Barcelony ku chwale Botew Płodiw czy innego Lokomotiwi Tbilisi.

Janusz Ekspert

Oczyma wyobraźni zobaczyłem jak Stano za 10 lat wrzuca fotki z loży Shanghai Dongya i z pogardą pisze, że kibicem Barcy nie jest już od dawna co dogłębnie wyjaśnił w czwartym rozdziale Stanu Futbolu 3 >>KUP TUTAJ<<

N.

Żal dupsko ściska, że weszlaki jak chcą potwierdzić info, to dzwonią bezpośrednio do zainteresowanych, zamiast bawić się jak 95% redakcji w PL, czyli kopiuj + wklej?

Blizbor

Jak z tym transferem Bereszyńskiego do Benfiki, który, kurwa, potwierdzili z dostępem do bezpośrednich źródeł.

Joanna Zboczen
Polska myśl szkoleniowa

Bogaty wykupił biedniejszego. Ot dzień jak co dzień.

v. Lynden

Jestem ciekawy czy Bogusław Leśnodorski wciąż będzie aktywny w mediach tak szeroko, jak dotychczas, a bardziej czy otrzymał dyspensę w tej sprawie od Dariusza Mioduskiego.

Z całą pewnością należą mu się pokłony, cześć i chwała za lata spędzone w charakterze prezesa klubu z Łazienkowskiej – rozwój Legii Warszawa ma jego twarz i sądzę, że okres jego prezesury będzie wspominany przez dziesięciolecia w całej Warszawie (a myślę, że i w całej Polsce).

Postawiono tutaj też tezę, że DM dążył do rozbicia duetu BL-MW przy jednoczesnym osłabianiu MW. W kontekście zastosowanej procedury wykupu „drugiej” strony sporu (gdzie finalnie Dariusz Mioduski wykupił duet BL-MW), BL jednak przystał na propozycję DM. Myślę, że ten fakt też osłabia pozycję Macieja Wandzla – zarówno w wymiarze symbolicznym i ekonomicznym – dla którego Legia była także i „windą” do przecierania sobie szlaków na kanwie biznesowej.

Myślę, że Dariusz Mioduski i jego dwór rozegrali znakomitą partię szachów, zwłaszcza, że z pierwszej ręki wiem, iż pewien członek zarządu rady nadzorczej koszykarskiej sekcji Legii Warszawa na dzień dzisiejszy pomimo zmian i więzów krwi zostaje w klubie.

Jorgen

Największym beneficjentem zmian jest Wandzel. Niewiele wniósł do klubu, a wyniósł bardzo wiele wykorzystując relację z BL. Cwaniak-pijawka w mojej opinii. Nic się o nim nie mówi – co robił, czym się zajmował, niby nie był stroną konfliktu ale to on był punktem zapalnym i Mioduski wielokrotnie to powtarzał.

v. Lynden

Tadam, jak grom z jasnego nieba.

Na razie brak informacji o zbyciu udziałów przez BL.

v. Lynden

Zrozumiałbym, jeśli płakano by, gdyby rezygnację złożył Aco Vuković.

Szamo natomiast padł ofiarą swego charakteru i wylewności z niego wynikającej.

adrian92

A po kim tu płakać? :) I po czym? Cała ta sytuacja była mocno rozdmuchiwana, także tu na forum, często przez „zatroskanych” o Legię kibiców z Poznania i Krakowa, a przecież DM i BL jednak dobrze się uzupełniali i chyba wcześniej się lubili, a teraz przynajmniej szanują, więc taki scenariusz był do przewidzenia, Oczywiście możliwe było całkowite rozstanie, ale BL zostaje w klubie, bo jest mimo wszystko potrzebny Mioduskiemu PR-owo. Zresztą nie zdziwiłbym się jakby za jakiś czas po cichu odkupił jakieś udziały, oczywiście za zgodą DM…

Hutnik Warszawa

No właśnie , odejście Mazurka powinno Legii przynieść najwięcej korzyści…

MiodekBralczyk
EkipaBesnika

Najbardziej żal Szumielewicza. Jeśli odstawimy na bok nagły strumień pieniędzy z LM + odłożymy zyski z transferów, to wtedy będzie widać, jak bardzo Legia skoczyła do przodu na generowaniu pieniędzy z szeroko rozumianego marketingu. Sklep, loże, eventy, dzień meczowy.
Pozwolić odejść z kurnika kurze, która znosi złote jaja… Oj Panie Kogut… Słabo.

stasiekl

Kto będzie płakał za Dobrowolskim? A kojarzysz człowieka?

adrian92

Podobno Uszaty da mu stanowisko na Bułgarskiej i Lech w ciągu 2 następnych sezonów odjedzie Legii. Jak mówił Rutkowski, „pytanie jak daleko” 😉

jeremy

chyba nie ma artykułu o Legii, żeby ktoś nie wspomniał o Lechu. Skąd u was te kompleksy koledzy spod Warszawy?

facemob

Warszawa zawsze ma kompleksy. Mega budzet lm itp ale kompleksy te same

adrian92

„chyba nie ma artykułu o Legii, żeby ktoś nie wspomniał o Lechu”
Zgoda i vice versa.
Jak spojrzysz na komentarze poniżej to zobaczysz, że sami kibice Lecha się tu odezwali w kontekście waszego (jak rozumiem sam jesteś jednym z nich) klubu. Pamiętaj, że nasze kluby są ze sobą związane, jak np Polacy z Niemcami, Anglicy z Szkotami, Tutsi z Hutu (tylko nie doszukuj się jakiegoś głębszego sensu któregoś z porównań)… Nie cierpimy się, ale historia jednych bez drugich byłaby jakaś niepełna.
PS. To artykuł o Legii. Po co go czytasz, jak jej nie lubisz? Podobno za dużo tu artykułów o tym co dzieje się na Ł3, wszyscy kibice innych klubów mają tego dość.

Šćepan Šćekić
Warta Poznań

Bez „Szamo” to już nie to samo. Lucjan Brychczy z tego powodu też odchodzi.

dupa

Podobno Robert Lewandowski nie podpisał wiele lat temu z Legią kontraktu, bo przewidział, że Mioduski przejmie klub. 😉

Czacha
Legia Warszawa

Przestań pierdolić te farmazony w kółko te same. Idź nadstaw szparę niech ktoś ci porządnie przetrzepie bobra bo już nie da się czytac tych twoich mądrości w kązdym tekście

PhoenixLk
Legia Warszawa

jak rozumiem to sędzia zabronił piłkarzom Lecha strzelać bramki? (tak – powinien być co najmniej jeden karny za faul na Kownackim… ale ponoć Lech jest w takim gazie…)

Czacha
Legia Warszawa

ta gra barcelonę szczególnie w meczu z Lechią gdy wycinali co chwilę piłkarzy z Gdańska.Przestań się kompromitować.Zobaczysz co będzie Trałka z Tetehem wyczyniać w meczu z Legia.

redakcja

Potem się znowu będziesz, Paweł, dziwić, że dostałeś bana, szerząc teorie o cenzurze niepokornie myślących. Kontroluj trochę bajerę,

Jak Co Szabat: Moshe Ohayon - Prywatnie Kolega Herberta Dicka
Legia Warszawa

Który z tych nicków to ten Paweł? Który do Ciebie syczy, Szymonie a zaraz go przytemperuję.

Skromny

Oj Pawel Krawczyk,dlaczego nie wystepujesz pod swoim nazwiskiem.Dlaczegowtydzisz sie go?Pawel,Pawel jak tam Damianek,pod jakim nickiem sie kryje?

I'M BACK II

Hmmm… brak słów na usunięcie mi konta, ale gramy dalej…

I'M BACK II

A widzisz, jakie dziwne – będąc na stronie chciałem dodać komentarz i mimo kilku prób cały czas pojawiał mi się komunikat – „takie konto nie istnieje”.
Po wyjściu ze strony(nie wylogowywałem się) i po powrocie na nią nie mogłem się nawet zalogować – dlaczego jeszcze są moje stare komentarze, to nie mam absolutnie pojęcia…

N.

Poskarż się mamie. Warto tracić czas na trolowanie?

I'M BACK II

Nawet odczekałem te kilka kółek i jednak usunięte, choć trzeba im przyznać, że robią postęp, bo jest info od razu, a nie jak wcześniej wyskakiwał komunikat z błędnym loginem, czy hasłem –

Bez tytułu.png
Phelek

Pamiętam pierwsze weszło – super komentarze, fajne podszywki, trochę chamstwa. Potem konieczność logowania – nieco mniej chamstwa, ale znacznie mniej komentarzy, ogólnie gorzej. Aż w końcu – 9 na 10 pojawiających się komentarzy to wysyp chamstwa, a jeszcze gimboredaktorzy walczą z normalnymi. Brawo Stano!
P.S. Tak czy siak masz wyjeba..e zakola 😉

I'M BACK II

Dużo racji masz, choć ja ceniłem za pośrednictwem facebooka, bo takich, jak janko buszewska/polańska banowałem od razu i był święty spokój i tego teraz brakuje.
Poza tym nieraz polemika była i z użyciem inwektywów, ale nie było jakiegoś śmiesznego od razu usuwania konta.
A na nowym weszło spotkało mnie to już 2 raz i w gruncie rzeczy nie wiem za co ? – czy za użycie słowa „ryjec”, a może „KU z gwiazdkami” albo „zjeb”.
Teraz tylko brakuje, by w niedzielę swoje kazania prezentowali na Weszło księża.
I obecność obowiązkowa dla posiadaczy kont, bo będzie BAN…

N.

Tereska, artykuł jest o zmianach w Legii, a Ty o karnym, czy chęci piłkarzy Lecha w ich ostatnim meczu.

Raz jeszcze powtórzę: wypakuj zmywarkę i umyj naczynia w zlewie, ochłoniesz.

Hutnik Warszawa

Janka poszła do spożywczego : nie było już chleba… to przez spisek Legii i sędziów pomyślała, uciekł jej tramwaj… znowu Legia i sędziowie pomyślała, skończył jej się papier w wygódce na podwórzu… znowu spisek Legii i sędziów !!
Na szczęście miała wizytę u psychiatry….Jak tam schizofrenia ? zapytał wesoło. Aaaa Kędziora nie dostał zasłużonej czerwonej ? Kownacki strzelił ze spalonego?? Wiem , wiem to obala Pani schizofreniczną teorię…. ale zaraz damy zastrzyk i pigułki … przytuli się Pani do kuchenki Amiki i przynajmniej na kilka godzin schizy ustaną…..

I'M BACK II

To nic nie da – Ktoś podsunął jedyny, a trafny pomysł – randka z Zarzecznym i Paweł by ją najpierw porządnie uchlał, a potem … i to mogłoby pomóc…

Marlowe
Legia Warszawa

Paweł by ją porządnie uchlał, a potem… ZJADŁ!

Hutnik Warszawa

Janka obudziła się trzymając kurczowo kuchenkę… a może schizy już minęły??…. Zaraz sobie przypomniała o tym przekręcie sędziów na rzecz Legii : 3 rzuty karne w jednym meczu… uuuu takiego wałka od lat już nie było !…Oh wait….ale to Kuchenkorz dostał te 3 karne…. jej teoria znowu padła… schizy jednak nie ustąpiły… postanowiła zadzwonić po sanitariusza…

ilek

Poważnie? Grając u siebie z ostatnią drużyną ligi, przy pełnych trybunach (no bo jak – najlepszy start po zimie…trzeba wyprać szalik i iść bo już mamy majstra) śmiesz żebrać o wątpliwego karnego na racuchu?

I'M BACK II

A wiesz jakby jej to popsuło szyki do siania teorii, gdyby nie ta sytuacja z Kownasiem.
Pewnie byłaby pretensja, że sędzia w Gdańsku pomógł Legii pozwalając na zmianę z wejściem na plac gry… Kucharczyka, bo nawet taka teoria zielonogórska raczej nie powinna dziwić…

PhoenixLk

hmm…

pewien sędzia nie MUSIAŁ zauważyć, że – w jednym meczu nad morzem – najpierw Ivica Vrdojlak został wycięty, poszła akcja rywala, faul i rzut karny (akurat słuszny), następnie przesunął o pół metra pole karne, byle tylko dać drugą jedenastkę… komentarze? Od „sędzia miał prawo się pomylić” po „dobrze tak Legii” (zamiast Legia padało sporo innych słów…)

Pamiętny mecz, w którym Jędrzejczyk dośrodkował zza linii końcowej? Jakoś nikt nie wspomina o zagraniu bramkarza w 42 (+-2 minuty) minucie, kiedy to zasłużył na czerwoną za atak na bodajże Koseckim

W innym meczu „uwielbiany” na Łazienkowskiej sędzia – któremu zdarza się sędziować ważniejsze mecze w Europie – potrafił zakończyć mecz (pucharowy – dogrywka na naszą korzyść) w momencie rzutu z autu pod bramką przeciwnika 5 metrów od linii końcowej… Komentarze? wszyscy się dziwili, że sędzia został zbluzgany, bo jak to wygląda, że się gwiżdże na „sojusznika”…

Ogólnie zasada jest prosta – błąd na niekorzyść (lub przy braku korzyści) na rzecz Legii? Ot, zwykły błąd. Błąd na korzyść Legii? SPISEK!!

Burliga bez piłki kopie rywala i dostaje czerwień? SPISEK!!

Peszko za swoją głupotę dostaje czerwoną i nie gra przeciwko Legii? SPISEK!! Już nawet widziałem gdzieś komentarz, że – jakby mecz Lechia – Legia był 5 spotkań po meczu Lechii z Lechem – to Peszko dostałby 5 meczów kary…

Tosik o mało nie kończy kariery Saganowi i zero kary? Cóż – sędzia miał prawo nie zauważyć…