Reklama

redakcja

Autor:redakcja

26 lutego 2022, 21:26 • 2 min czytania 27 komentarzy

Czeska federacja jeszcze kilka godzin temu nie zamierzała bojkotować ewentualnego meczu barażowego z Rosją. Nasi sąsiedzi wydali oświadczenie w tej sprawie. Z jednej strony wyraźnie potępiają rosyjską inwazję. Z drugiej – wcale nie deklarują, że nie zamierzają mierzyć się na boisku z reprezentacją najeźdźcy Ukrainy.

Oświadczenie Czechów. Potępiają rosyjską inwazję, ale czekają na procedury

Oto fragmenty oświadczenia:

Czeski Związek Piłki Nożnej jednoznacznie potępia rosyjską inwazję wojskową na Ukrainę i wyraża przekonanie, że stan wojny na Ukrainie zakończy się jak najszybciej.

FACR (Czeski Związek Piłki Nożnej – red.) wyraża również wsparcie dla wszystkich Ukraińców, których dotyczą bezpośrednio te wydarzenia i dziękuje wszystkim, którzy zdecydowali się pomóc potrzebującym w tych trudnych czasach. (…)

„Jestem w kontakcie z prezesem polskiego związku Cezarym Kuleszą oraz prezesem szwedzkiego związku Karlem-Erikiem Nilssonem. Dostrzegamy istotę bezprecedensowej sytuacji, która miała miejsce w ostatnich dniach i której większość z nas do niedawna nie była w stanie sobie wyobrazić” – powiedział przewodniczący FACR Petr Fousek. (…)

Reklama

Decyzja polskiego i szwedzkiego związku stworzyła nową i bezprecedensową sytuację, a stanowisko FIFA i UEFA nie jest jeszcze znane. Może być kilka scenariuszy. (…)

– W tych okolicznościach prawie niemożliwe jest wyobrażenie sobie takiego meczu i jest bardzo prawdopodobne, że będziemy podążać za polskim i szwedzkim scenariuszem, ale nie da się obejść kroków proceduralnych – dodał przewodniczący FACR Petr Fousek.

WIĘCEJ O AGRESJI ROSJI NA UKRAINĘ:

Fot. FotoPyK

Najnowsze